filele mele.

joi, 23 octombrie 2014

Nu-i bateti, iubiti-i !

Petrecem primele dousprezece luni din viata copiilor invatandu-i sa vorbeasca si sa mearga,pentru a petrece urmatoarele dousprezece luni spunandu-le sa taca si sa stea jos! (Phyllis Diller )

Prea multi romani au impresia ca doar nuiaua educa copilul, prea multi romani au impresia ca un copil nebatut este needucat. Am avut multe discutii si contraziceri chiar si cu prieteni apropiati, in care incercam sa le explic ca sansele de a creste un om de valoare sunt mai mari daca nu iti bati copilul, dar nu ai cu cine vorbi, gandirea comunista (nu stiu cum sa o numesc) este atat de bine implementata in noi incat e mai simplu sa acceptam varianta usoara, usoara pentru parinte dar daunatoare pentru copil. De ce?!?

Un copil are suflet pueril, are inocenta si totodata personalitate, caracter in formare si gandire in dezvoltare. Un copil face prostii din greseala sau curiozitate, niciodata nu plange fara motiv, cum ne place sa credem, intotdeauna exista un motiv dar nu intotdeauna poate fi explicat, si noi avem momente in care ne simtim aiurea si nu putem explica starea, iar la femei e simplu sa ne descarcam cu un plans. Plansul copilului e mai ascutit si galagios pentru ca inca nu stie sa isi controleze sentimentele si crede ca plangand mai tare se va descarca sau face inteles, sau cel putin va primi o imbratisare si incurajare de la parinte; copilul cand plange "fara motiv" are nevoie de un sentiment de siguranta. 

Stiai ca copiii nu fac ceea ce le spui ci copiaza ceea ce faci tu? Daca tu urli tot timpul la ei, si ei o sa inceapa sa ridice tonul; daca ridici mana la ei, si ei vor ridica mana la alti copii; insa daca il respecti si iubesti si el va face asta la randul lui.

Copiii nu sunt idioti, unii sunt mai destepti decat parintii, tocmai din acest motiv tind sa faca prostioare din curiozitate si explorand lumea, o lume care pentru tine pare ceva normal si "de-al casei", copilul tau nu vede si nu simte ca tine, lasa-l sa exploreze. Bucura-te daca ai multe haine de spalat, inseamna ca a fost ocupat si cu siguranta a mai invatat ceva murdarind hainele, si daca nu, cel putin ai un copil sanatos care se poate juca.

Copiii sunt daruri ceresti si trebuie tratate ca atare, trebuie iubite si pretuite, ingrijite si crescute cu cea mai delicata atingere, imbratisarea, care ofera siguranta si energie pozitiva, dragoste si caldura de care un suflet are nevoie. 

Exista si copii obraznici, dar nu e vina lor, e vina parintilor ca nu si-au facut timp sa petreaca cu ei, nu si-au facut timp sa ii invete pas cu pas cum trebuie sa vorbeasca, sa se comporte si sa actioneze in public si nu doar. Exista multe studii care arata ca parintii in cele mai multe cazuri isi descarca starea lor din cauza problemelor externe pe copii, fara ca copilul sa aiba o adevarata vina. 

Exista totodata atatea modalitati de crestere si educare a copilului, tehnici de corectare a comportamentului, organizarea timpului parintilor, dar cea mai buna (dupa parerea mea) este educatia prin iubire. 

Am vrut initial sa scriu mai academic si cu dovezi stiintifice, dar blogul e pentru toate varstele si nivelurile de educatie, am preferat sa scriu simplu si la subiect si sper ca m-am facut inteleasa. 

Iar ca un ultim gand, va rog, nu va mai bateti copiii, iubiti-i ! 

Niciun comentariu:

Postări populare