filele mele.

marți, 21 februarie 2012

Ce inseamna "adevar" ?!?

Pe vestita retea de socializare FaceBook vad tot mai multe statusuri despre adevaratii prieteni, adevarata fericire, adevaratul scop in viata, adevaratii dusmani, adevarata moda...etc. Totul se rezuma la ce este adevarat. 


Intrebarea mea  este ce inseamna "adevarat"? 


Am dat un search pe prietenul meu Google si mi-a dat o definite a cuvantului "adevar" 1. Concordanță între cunoștințele noastre și realitatea obiectivăoglindire fidelă a realității în gândireceea ce corespunde realitățiiceea ce există sau s-a întâmplat în realitate. * Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omuluicare corespunde realitățiilumii obiectiveindependent de subiectul cunoscător.Adevăr relativ = reflectare justăînsă aproximativălimitată a realității.   



Acum ca am vazut toate cele 3 definitii( adevar, adevar obiectiv si relativ), cred ca toti tindem sa gandim relativ; ne place sa ne scufundam in realitatea noastra si nu cea obiectiva. Daca o persoana ne vorbeste urat tindem sa gandim relativ, in loc sa luptam si sa ne zbatem sa intelegem adevarul unor cuvinte, noi le dam sensuri si intelesuri.

Din pacate toate sensurile care le dam sunt relative si negative; tindem sa vedem intotdeauna partea neagra a lucrurilor si ne inchidem in carapacea noastra si tanjim dupa pozitivism! 

Cu totii vrem o lume mai buna, pace mondiala, fericire...perfectiune! Insa nimeni nu face nimic...ne inghesuim sa spunem teoria dar suntem intotdeauna prea ocupati sa avem timp de practica...ramanem in realitatea relativa. Nimic din ce vrem nu exista pentru ca noi nu vrem...relativ sau obiectiv?!? 

Ne place sa complicam lucrurile simple, ne place sa spunem ca viata e grea cand defapt e atat de usoara si noi suntem atat de greu de urnit din loc. 


In final, traim intr-o realitate relativa unde adevarul este relativ...obiectiv, nu? 

3 comentarii:

Enigmaticul spunea...

te iubesc :*

Paula spunea...

Realitatea şi-o atribuie fiecare dupa propriile convingeri. Nu e "adevărat ce e adevărat, ci ceea ce crezi tu că e", citisem undeva. Până la urmă sunt concepte pe care noi le definim- adevăr, iubire, urât, frumos- pentru a simplifica lucrurile atunci când vrem ca ceilalţi să ne înţeleagă.
Spuneai parcă ceva de genul că, "tindem să vedem partea rea", bineînţeles, pentru a vedea frumosul si binele e nevoie de păsare, nu de pasivitate, răutate, care tinde să iasă la suprafaţă din instinct în fiecare dintre noi.
Adevărul meu e că, este nevoie de o conştientizare proprie a fiecăruia, şi fiecare dintre noi "cum îşi aşterne aşa doarme", referindu-mă la "Ne place sa complicam lucrurile simple, ne place sa spunem ca viata e grea cand defapt e atat de usoara si noi suntem atat de greu de urnit din loc."

Unknown spunea...

@Enigmaticul :si eu te iubesc :*

@Paula : da, de acord, dar de multe ori societatea te impinge sa crezi total diferit de ce cauti tu, acele doctrine...:)si multi raman intr-o continua cautare, in care nici ei nu stiu ce cauta...

Toti avem un adevar...dar cum ziceam...se intampla prea des sa stagnam la partea practica..:)

Postări populare