filele mele.

sâmbătă, 26 martie 2011

Esti independent sau dependent de internet?

Azi la tineret am avut o discutie despre retelele de socializare si despre dependenta de calculator si internet. Concluzia e ca tot mai multi tineri fac din internet un mod de viata, si viata virtuala e mult mai pusa in practica decat viata reala. Conlcuziile multor sondaje si chestionare au ajuns la ideea comuna ca dependenta de internet e echivalenta cu dependenta de droguri si ca cel care are o viata virtuala activa se confrunta cu diferite tulburari psihice care in timp afecteaza si fizicul.

Cum poti sa-ti dai seama ca esti dependent? Stai 3 zile fara internet si fara orice sursa de a intra in contact cu viata virtuala...daca simti un gol in stomac in alea 3 zile, e cazul sa iti pui un semn de intrebare. Pe retelele de socializare avem tendinta sa punem fel si fel de poze, diferite teme si cat mai multe idei unice pentru fotografii. Pentru mine personal, fotografia e o arta, a fi fotograf trebuie sa fi talentat si e ceva demn de admirat daca stii sa  iti folosesti darul. Dar ma intreb, fetele care se considera smerite si demne de a fi luate ca "fecioare", de ce isi etaleaza silueta, formele si hainele care sunt inainte cu un pas in moda romaneasca?!? De ce punem poze pe facebook? Din lipsa de atentie, complimente, supra-apreciere, narcisism, necesitatea de a fi in pas cu lumea si nu in ultimul rand din mandrie, nu e asa?

Stii ce iti mai face petrecerea pe internet mai mult de 2 ore pe zi? Te departeaza de Dumnezeu, nu incet ci mai rapid decat iti poti imagina...ajungi sa simti ca nu poate sa treaca ziua fara sa stai pe internet, poti sa spui ca din lipsa de ocupatie sau din lipsa de prieteni; dar inaintea internetului cum puteau tinerii sa citeasca, sa se plimbe, sa fie voluntari, sa aiba activitate?!?
Nu ajunge sa asculti ultimele piese din muzica crestina, sa stii ultimele stiri din media crestina si sa stii toate predicile online...daca viata ta in fapte nu are rezultate, la ce folos toate celelalte? Daca ti-ar spune Dumnezeu ca maine, in locul orelor petrecute pe internet ar vrea sa stai cu El in partasie, ce ai spune si in final, ce ai face, iar rezultatul, care ar fi?

Stiati ca retelele de socializare provoaca nu doar dependenta ci si o epidemie virtuala? In lumea virtuala daca nu ai cel putin un cont pe twitter, facebook, hi5 sau orice alta retea, esti considerat ca nu traiesti. Dar daca persoana prefera sa traiasca in realitate si sa evite viata virtuala, nu e mai normala persoana aceea decat tine?

Si in final, de cele mai multe ori se ajunge chiar si cu vecinii sa vorbim pe "mess", ca e mai simplu decat sa facem putina miscare sa ne vedem fata in fata; stiati ca o comunicare neeronata e doar aceea fata in fata?!? Singura modalitate de a purta o conversatie fara erori e cand vezi reactile, gesturile, auzi clar tonul vocii si poti privi persoana in ochi; lipsa comunicarii eficiente duce la degradarea sociabilitatii din comportamentul uman si lipsa comunicarii si a planului social duce la depresie, anxietate si se ajunge sa se sufere de singuratate. Un scurt sondaj facut intr-o facultate a dovedit ca majoritatea celor care petrec peste 3 ore pe internet zilnic sunt persoane care nu au activitate in timpul liber si care considera ca nu au prieteni, adica sunt singuri.

Te las cu intrebarea, esti independent sau dependent de internet?

3 comentarii:

clau spunea...

Foarte bun articolul. Prima data cand am citit titlul ma gandeam cu totul la altceva dar vad ca ai luat partea frumoasa din "dependeta" de calculator.
Sunt unul din cei care folosesc calculatorul mai mult de 3 ore pe zi...cel mai mult seara dar se pare ca in ultimii ani a scazut de la 10-12 ore pe zi.. tot mai mult din lipsa de timp liber. Sa fie asta o solutie pentru a scapa de aceasta dependenta?
Nu stiu daca am ajuns dependent 100% de internet cat e o cale de relaxare in momentul acesta.
Calculatorul face parte din viata mea si din pacate cat as vrea sa-l las deoaparte e foarte greu... de ce? a devenit parte din viata mea... dar in acelasi timp incerc sa-l folosesc eficient: lucru, relaxare, documentare si distractie in unele momente.

Ti-as sugera sa te documentezi in anchete facute despre jocurile care sunt in momentul acesta si cum influenteaza acestea viata oamenilor. As fi curios sa vad un articol scris de tine in domeniul acesta. :)

o zi faina

Unknown spunea...

Sa stai pe calculator in interes de servici nu e dependenta; iar faptul ca ai activitati multe te poate ajuta involuntar sa scapi de dependenta, dar scapi de dependenta doar atunci cand devine egal daca iti verifici zilnic conturile sau nu.


O sa incerc sa fac un articol si despre dependenta de jocuri, e foarte buna tema, multumesc de idee:D

Iar daca e parte din viata ta, automat ai o viata virtuala si in concluzie tu faci parte din viata internetului...noi dam viata vietii virtuale...daca vrei sa scapi, cauta sa te distrezi in afara vietii virtuale si sa te relaxezi la fel. :D

Blesses :)

Anonim spunea...

foarte adevarat articolu,din pacate si eu ma confrunt cu aceasta dependenta

Postări populare