filele mele.

duminică, 23 iunie 2013

Mandra ca sunt romanca?

"Suntem romani si asta ne ocupa tot timpul" e un citat foarte uzual si de cele mai multe ori spus intr-un mod comic si ironic; insa tind sa cred ca e foarte adevarat doar ca ne ocupa timpul in a ne impiedica sa ne dezvoltam si sa crestem cu adevarat in valoarea umana.

Citeam astazi pe facebook la cineva o patanie din Franta in care i s-au furat toate actele si dupa cateva zile a vazut 4 romani care furau un portofel de la cineva, cat am stat in Anglia nu de putine ori am avut ocazia sa aud experiente neplacute intre englezi si romani, am auzit indeajuns incat sa imi plec capul cand eram intrebata de unde sunt, si nu pentru ca nu iubesc Romania sau ca imi reneg nationalitatea, dar din respect pentru cei care au fost batjocoriti de noi. Zilele trecute cumnatul meu imi povestea de o experienta din Ierusalim cu un evreu care avea bunica din Romania, era un evreu care nu stia nimic de Romania pentru ca bunica lui a facut aceasta poveste un subiect tabu, v-ati prins de ce, nu?

Nu as da vina doar pe romii care se dau drept romani, suntem prea obisnuiti sa traim comod si sa scoatem banul pe cea mai usoara cale, de la mita la furat si trisat, angajatorii deja cauta persoane care stiu sa duca de nas clientii, angajatii fac orice doar pentru a nu-si pierde locul de munca. Elevii sunt prea ocupati cu viata virtuala si atunci e mai usor sa copieze iar profesorii se fac ca nu ii vad, pentru a le iesi bine raportul anual. Medicii isi fac treaba doar pe jumatate si asta doar daca e platit bine de pacient, lasa partea netratata sa fie tratata peste cateva luni sau ani, trebuie sa isi asigure un ban si pe viitor, nu?

Si eu sunt romanca, si eu am copiat la scoala desi prea rar ca sa ma mustre constiinta, si eu am cautat cai mai usoare de a rezolva probleme...cu rusine in fata lui Dumnezeu dar cu simtul realitatii in fata oamenilor, mi-as dori sa vad schimbare in Romania incepand cu cetatenii de rand, e o modalitate buna de a da "peste nas" celor din conducerea tarii, sa le aratam ca bunul simt si putina empatie schimba radical stilul de viata al unei tari.

Poate copiii nostri vor prinde o tara in care cuvintele "va rog, multumesc, cu placere, doamnele intai, etc" sa fie ceva normal si auzit zilnic. E atat de simplu sa schimbam lucrurile dar ne este atat de lene sa facem ceva si stam in lenea sociala inecandu-ne si intrebandu-ne : Oare cine o sa inceapa sa schimbe ceva?

Stiai ca orice schimbare incepe cu tine?

Niciun comentariu:

Postări populare